Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Nefeli Walking Undercover στις 1002 Νύχτες

Δελτίο τύπου

Nefeli Walking Undercover - Live

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η Νεφέλη Λιούτα ζει και φτιάχνει τη μουσική της στην Αθήνα υπό το ψευδώνυμο Nefeli Walking Undercover. Ανακατεύει τον ήχο των φυσικών οργάνων με τον ήχο των σπιτικών αντικειμένων, την kalimba και τα μακρινά ισοκρατήματα.

Το 2011 κυκλοφόρησε ανεξάρτητα μέσω bandcamp τα Μολύβια - Κομάντος ενώ μέσα στο 2014 αναμένεται η κυκλοφορία των μεταμολυβικών της, ορισμένα από τα οποία ακούστηκαν και απέσπασαν το πρώτο βραβείο σύνθεσης και στίχου στον πρώτο κύκλο των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι ιστορίες της μιλάνε για τα τρένα, τις ταράτσες, τις φωτιές και τους πατεράδες μας που ξύπνησαν μικροί στη νύχτα για να τους βρει το ξημέρωμα στα θαμπά καπνοχώραφα.

Νεφέλη Λιούτα: βιολί, πιάνο, κιθάρα, φωνή
Ρωμανός Λιούτας: ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, φωνές
Νίκος Τσέλιος: ακουστική κιθάρα, φωνές
Αλίκη Γκανά: φωνές
Τριαντάφυλλος Μαρούγκας: κλαρινέτο
Θοδωρής Βρανάς: ντραμς


1002 Νύχτες
Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή (από Ερμού 104)
210-3317293-4
Ώρα έναρξης 22:00
Είσοδος 5 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ

* Φωτογραφία: Theo Vranas

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ένα αντίο στον Pete Seeger (1919-2014)

Δεν εντρύφησα ποτέ στις λεπτομέρειες της ζωής του Pete Seeger. Μου έφταναν τα τραγούδια του για να τον θεωρώ δικό μου άνθρωπο...

* Φωτογραφία από www.wikipedia.org.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Gimme 10: Οι φιλοξενούμενοι XXI

Η στήλη Gimme 10 δημοσιεύεται κάθε Παρασκευή στο Mix Grill και παρουσιάζει καλλιτέχνες, μέσα από δικές τους λίστες με μουσικές (και όχι μόνο) επιλογές. Η εικοστή πρώτη πεντάδα παρακάτω:
Πάνος Μαλαχιάς
Melentini
Jimmy Haursen
Daphne And The Fuzz
Μόνο Γυμνό

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Τερζή

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου του Ο Ύμνος Της Αθηνάς, σε ποίηση Κωστή Παλαμά, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έκανα μια κουβέντα με τον συνθέτη Μιχάλη Τερζή. Την διαβάζετε εδώ.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Μια ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας

Η Ελένη πήγε πρώτη φορά στο σχολείο (στον παιδικό σταθμό) τον περασμένο Νοέμβρη. Όπως όλα τα παιδάκια της ηλικίας της, δυσκολεύτηκε αρκετά να προσαρμοστεί στη νέα καθημερινότητα, όμως έπειτα από τον πρώτο μήνα είχε πια μπει στο νόημα. Έλα, όμως, που ένας νόμος απαγόρευε στον Δήμο να ανανεώσει τις συμβάσεις των δασκάλων της, έπειτα από τη λήξη ενός διμήνου... Έτσι, μετά τις γιορτές, η Ελένη και όλοι οι συμμαθητές της έπρεπε να ξαναμπούν στη διαδικασία χτισίματος εμπιστοσύνης με τις νέες δασκάλες. Οι γονείς του τμήματος συντάξαμε μια επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, γνωστοποιώντας του το πρόβλημα. Ευχαριστούμε θερμά τους ιστότοπους left.gr, alfavita.gr, zografou.net (και όσους τυχόν μάς διαφεύγουν) για τη δημοσίευσή της.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση

Κοινοποίηση: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε γονείς μαθητών του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ζωγράφου (πρώην ΙΒΣΑ), που βρίσκεται στην οδό Κρίνων 24. Το τμήμα των παιδιών μας δημιουργήθηκε με σχετική καθυστέρηση, συγκεκριμένα ξεκίνησε τον Νοέμβριο αντί για τον Σεπτέμβριο. Παρ' όλα αυτά, τα παιδιά μας έχουν πλέον προσαρμοστεί στο περιβάλλον, έχουν οργανωθεί ως σχολική ομάδα, αγαπούν τις δασκάλες τους και νιώθουν ασφαλή στον σχολικό χώρο. Μας θορύβησε ιδιαίτερα και αποτέλεσε αφορμή να σας απευθύνουμε τη συγκεκριμένη επιστολή, η πληροφόρηση ότι, με βάση τον ν. 2190/1994, απαγορεύεται η ανανέωση, πέραν του διμήνου, της σύμβασης των εργαζόμενων παιδαγωγών του τμήματος, και ότι στη θέση τους θα πρέπει να προσληφθούν άλλες. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά αυτής της ηλικίας η σταθερότητα και ότι αυτή η αλλαγή συνεπάγεται μια αναταραχή στις ζωές όλων μας, η οποία, τώρα που τα παιδιά μας με κόπο έχουν
αποκτήσει σταθερές και σημεία αναφοράς στον χώρο του σχολείου, είναι αχρείαστη. Για ποιο λόγο δεν είναι αυτονόητη και δεν έχει ήδη προβλεφθεί η ανανέωση των συμβάσεων των εκπαιδευτικών που κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες για τη δημιουργία από το μηδέν ενός ευχάριστου χώρου για τους μικρούς μαθητές, αλλά αντίθετα οι κόποι τους ανταμείβονται με την απόλυσή τους;

Πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο να επανεξετάσετε άμεσα τον συγκεκριμένο νόμο με ορθολογικά, παιδαγωγικά, ψυχολογικά κριτήρια, αλλά κυρίως με γνώμονα την ανθρωπιά και την ηθική σας, και να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε αυτός να αλλάξει. Είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτή την ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση. Η αποφυγή της στο μέλλον είναι στο χέρι σας.

Με εκτίμηση και προσδοκίες, οι γονείς

Ήμελλου Κυριακή
Ισουφάι Πετρίτ
Ιωάννου Σπύρος
Καλογιαννάκη Μαρία
Κοβάτση Ελένη
Λάνη Πόνια
Μαραϊδόνη Μαρία
Μαρούλη Νεκταρία
Μείτση Μόιρα
Μείτσης Μανώλης
Σαρακίνη Μαρία
Σινανάι Λουάν
Σταυρογιάννης Χρήστος
Τσαντίλας Μιχάλης
Χαϊνταρλής Μάριος

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο Δημήτρης Λάμπος & Οι Απόγονοι απόψε στο In Vivo

Δελτίο τύπου

Ο Δημήτρης Λάμπος & Οι Απόγονοι παρουσιάζουν στο In Vivo (Χαριλάου Τρικούπη 79 & Μεθώνης, Εξάρχεια) τραγούδια από τη δισκογραφία τους (Μη Σε Φοβίσει Η Αγέλη, 2010 και Lampoons, Songs & Laments For The 21st Century, 2012).

Φιλική συμμετοχή: Νικόλας Πάντζαρης

Απόγονοι:
Κώστας Στεφόπουλος: κρουστά/φυσαρμόνικα/φωνητικά
Σταύρος Παργινός: τσέλο/μαντόλα
Νίκη Κρασάκη: κοντραμπάσσο, φωνητικά
Μανόλης Χρυσάνθου: κιθάρα/κρουστά,
Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος: φλάουτο, σαξόφωνο

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη με τους Caspian

Απόψε το βράδυ οι Αμερικανοί Caspian εμφανίζονται στο Eightball στη Θεσσαλονίκη ενώ χτες έπαιξαν στην Αθήνα, στο AN Club. Με αφορμή αυτή τη συναυλιακή επιστροφή τους στα μέρη μας, είχα την ευκαιρία να τα πω με τον Philip Jamieson και να τον ρωτήσω για τον έρωτά τους με την Ελλάδα, για την πρόσφατη περιοδεία τους ως support των HIM αλλά και για την τραγική απώλεια του Chris Friedrich, η οποία θα μπορούσε να τους έχει οδηγήσει στη διάλυση. Διαβάστε τα όλα εδώ.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Είδα τον Μάρκο Δεληβοριά στο Χυτήριο

Ο Μάρκος Δεληβοριάς είναι φίλος μου, όμως ζήλευα τα τραγούδια του πριν γνωριστούμε από κοντά. Παρότι έχει πίσω του μια μεγάλη σειρά κυκλοφοριών και κοντά δεκαπέντε χρόνια μουσικής πορείας, ο Μάρκος δεν έχει σήμερα την αναγνώριση που θα περίμενε κανείς (και που θα του άξιζε). Αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο σε αστάθμητους παράγοντες αλλά και στην κατά καιρούς δική του αποχή από τους συναυλιακούς χώρους.

Χάρηκα, λοιπόν, πολύ που τον είδα να επιστρέφει στη σκηνή, το περασμένο Σάββατο στο Χυτήριο, παρέα με μια καινούργια και εξαιρετική μπάντα, η οποία αποτελείται από τον υπερ-μπασίστα Απόστολο Καλτσά, τον εξαιρετικό ντράμερ Θάνο Χατζηαναγνώστου, τον πολλά υποσχόμενο νέο τραγουδοποιό Δημήτρη Μπαλογιάννη και τη Χριστίνα-Αλίκη Δεληβοριά, μια νεαρή ερμηνεύτρια με υπέροχο, ζεστό ηχόχρωμα. Μάς παρουσίασαν επιλογές από την δισκογραφία του Δεληβοριά, διασκευές αλλά και τραγούδια από τα προσωπικά άλμπουμ των Καλτσά (Μυθοτοπία) και Μπαλογιάννη (8). Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά, η οποία ελπίζω να αποτελέσει απλώς την αρχή μιας ακόμα καλύτερης συνέχειας, που θα δικαιώσει επιτέλους το ταλέντο και τις προσπάθειες του Μάρκου Δεληβοριά.



Υ.Γ.: Ο Μάρκος, πάντα γενναιόδωρος, είχε την καλοσύνη να ανεβάσει κι εμένα στη σκηνή για ένα τραγούδι. Τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

Φωτογραφίες: Χρύστα Δημαρέλου

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Νέο τραγούδι από τους OK!

Δελτίο τύπου

Τώρα Ζω! Το νέο single - επιστροφή των OK
Οι OK επιστρέφουν ανανεωμένοι με την πιο ώριμη κυκλοφορία τους.

Το "Τώρα Ζω" είναι το νέο single των ΟΚ, με το οποίο το electro pop τρίο από την Αθήνα, που έχει ήδη στο ενεργητικό του ένα full length album και τρία singles, επιστρέφει πιο ανανεωμένο από ποτέ.

Μέσα από έναν εμφανώς διαφοροποιημένο ήχο, όπου κυριαρχούν τα ατμοσφαιρικά synths, οι κιθάρες και ένα αργόσυρτο beat, οι OK μας περιγράφουν τη στιγμή που παίρνεις εκείνη τη συγκεκριμένη βαθιά ανάσα, για να βγεις απ' όλα όσα σε βασανίζουν και να διεκδικήσεις μία νέα ζωή, όπως απεικονίζεται και στο ειδικά επιμελημένο εξώφυλλο από τον Χρήστο Σταματίου, ολοκληρώνοντας και εικαστικά το concept της συγκεκριμένης κυκλοφορίας. Η τραγουδίστρια του group, με κακοποιημένο πρόσωπο, αλλά ταυτόχρονα και με ένα αποφασιστικό βλέμμα, δηλώνει... "Τώρα Ζω".

Κατεβάστε το τραγούδι από:
Bandcamp: http://bit.ly/19UCtZR
iTunes: http://bit.ly/1eIrXCa

Ακούστε τους OK στο Spotify: http://open.spotify.com/track/6R7mp3UX9Pvp8MSmazsEiS

Ακολουθήστε τους ΟΚ στο:
Facebook: http://www.facebook.com/okexperience
Twitter: http://www.twitter.com/okband

Official Site: www.okband.gr

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη με τους The Noise Figures

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους, που έχει για τίτλο το όνομά τους, έκανα μια κουβέντα με τους The Noise Figures, τους Γιώργο Νίκα και Στάμο Μπάμπαρη δηλαδή. Μπορείτε να διαβάσετε όσα διεμείφθησαν εδώ.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Μουσική ανασκόπηση του 2013

Άλλη μια χρονιά, άλλη μια λίστα (τρεις για την ακρίβεια)...

Ξεκινώ από τα 20 άλμπουμ της διεθνούς δισκογραφίας που ξεχώρισα το 2013:

1. Random Access Memories - Daft Punk
2. Occupy The World - Wadada Leo Smith & Todella Uuden Musiikin Orkesteri
3. Tomorrow’s Harvest - Boards Of Canada
4. Excavation - The Haxan Cloak
5. Immunity - Jon Hopkins
6. Exit! - Fire! Orchestra
7. Virgins - Tim Hecker
8. Pelagial - The Ocean
9. Loud City Song - Julia Holter
10. Love In The Future - John Legend
11. A Love Surreal - Bilal
12. Berserk! – Berserk!
13. Panagia - Stephan Micus
14. Time Is A Mountain – Time Is A Mountain
15. Dream River - Bill Callaghan
16. Spaces - Nils Frahm
17. Meir - Kvelertak
18. Beautiful Africa - Rokia Traore
19. Christs, Redeemers - The Body
20. You’re Nothing - Iceage

Η συγκεκριμένη λίστα συμμετείχε στη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης των διεθνών κυκλοφοριών που δημοσιεύτηκε στο Avopolis ενώ μια ελαφρώς διαφορετική λίστα (που είχα φτιάξει νωρίτερα) δημοσιεύεται στο Sonik που κυκλοφορεί (παραπάνω το εξώφυλλο, εννοείται ότι δεν πρέπει να το χάσετε, είναι σούπερ) και συνδιαμόρφωσε και τις τελικές λίστες του Mix Grill (εδώ, εδώ, εκείσαπέρα και εδώ).

Για το ελληνικό ρεπερτόριο, ιδού η δεκάδα μου:

1. Μουσική Σε Ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου - May Roosevelt
2. Som Sakrifis - Mohammad
3. Απλές Ασκήσεις Στον Υπαρξισμό - Κόρε. Ύδρο.
4. Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού - Rotting Christ
5. Hamatoura - A Day Before
6. Grippy Grappa - Monsieur Doumani
7. Ανεπαίσθητες Αποκλίσεις - Μανώλης Γαλιάτσος
8. Ιστορίες Που Ίσως Έχουν Συμβεί - Παύλος Παυλίδης
9. Explosions Around, The Desert Inside - Melentini
10. The Age Of Now - J.Kriste, Master Of Disguise

Εδώ η συνολική λίστα της κύριας συντακτικής ομάδας του Avopolis (της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος από τον περσινό Γενάρη), εδώ η αντίστοιχη του Mix Grill. Μια (κάπως διαφορετική) πεντάδα δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Sonik.

Τέλος, ορίστε και 10 τραγούδια (ελληνικά και ξένα) που αγάπησα μέσα στη χρονιά:

1. Get Lucky - Daft Punk
2. Τα Βράδια Της Κρίσης - Κόρε. Ύδρο.
3. Three Points On A Compass - Martin Rossiter
4. Alligator - Paul McCartney
5. Adelaide - Diane Birch
6. Ο Αχάπαρος - Monsieur Doumani
7. Solstice - Still Gramophone
8. Opposite - Biffy Clyro
9. The Universe Expanded - Franz Ferdinand
10. M2 - Deadbeat Escapement

Εδώ η συνολική λίστα του Avopolis, εδώ και εδώ οι λίστες στο Mix Grill - η αρχική πεντάδα δημοσιεύεται και στο Sonik.

Αυτά τα ολίγα, για τη διαφάνεια και για όσους ενδιαφέρονται...

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Για ένα ευτυχές 2014

"Επενδύστε στους ανθρώπους!" Αυτό μάς παροτρύνει εδώ και χρόνια ο πατέρας μου, και, καθώς έξω βρέχει κι εγώ είμαι καθισμένος στον καναπέ γράφοντας το πρώτο ποστ του 2014, η φράση του στριφογυρνάει στο μυαλό μου. Αυτό είναι τελικά το μυστικό - "ο χρόνος είσαι εσύ και οι άλλοι", όπως το έθεσε κάποτε, πιο ποιητικά, ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Καλή χρονιά, λοιπόν, αδέρφια, με υγεία, δύναμη και περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους μας!

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες