Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Όχθες του Μολδάβα ή το Χρυσό Τριήμερο της Πράγας

Ο πατέρας μου με είχε προειδοποιήσει: "πάτε στην ωραιότερη πόλη της Ευρώπης". Κάτι ήξερε τελικά. Η Πράγα, το κομμάτι της που επισκεφτήκαμε τουλάχιστον, είναι μαγική.






Παρασκευή πρωί πετάξαμε από Αθήνα με ένα Boeing 747-300 της Seagle Air. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Πράγας, μάς παρέλαβε ο Νίκος, ο ξεναγός μας, ο οποίος ήταν εξαιρετικός και μας κατατόπισε πλήρως. Μετά από μια ξενάγηση στο πανέμορφο και επιβλητικό κάστρο και την παλιά πόλη, το βράδυ παρακολουθήσαμε μια σπουδαία παράσταση Μαύρου Θεάτρου με τίτλο Aspects Of Alice, βασισμένη στο παραμύθι Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων (η μουσική, αν και μάλλον κακοπαιγμένη και σχεδόν αποκλειστικά με midi όργανα, ήταν απίστευτη).

Το Σάββατο επισκεφθήκαμε την πόλη Karlovy Vary, με τα ιαματικά λουτρά της και το

πολυτελές ξενοδοχείο Pupp (κάτι σαν τη δική μας Μεγάλη Βρετανία) ενώ με την επιστροφή μας στην Πράγα κάναμε νυχτερινή κρουαζιέρα στον Μολδάβα.
Την Κυριακή, στον ελεύθερο χρόνο μας, πήγαμε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου απολαύσαμε πίνακες Picasso, Matisse, Klimt και πολλών άλλων και γελάσαμε με την ψυχή

μας χαζεύοντας διάφορα έργα avant-garde καλλιτεχνών. Το βράδυ πήγαμε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κελάρι όπου γίνονται αναπαραστάσεις καυγάδων, χορών και άλλων happenings που σε βάζουν στο κλίμα της μεσαιωνικής Πράγας και του τότε τρόπου διασκέδασης.

Τη Δευτέρα κάναμε μια σύντομη επίσκεψη στη Δρέσδη, πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και πρωτεύουσα της Σαξωνίας, η οποία έχει επίσης σπουδαία μνημεία, τα οποία

μάλιστα ακόμα ανακατασκευάζονται αφού είχαν σχεδόν κατεδαφιστεί από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων τον Φεβρουάριο του 1945.

Επιστρέφοντας στην Πράγα, επιβιβαστήκαμε σε ένα ολοκαίνουργιο Airbus A320 των Τσέχικων Αερογραμμών (πολύ χλιδάτη εταιρεία, παρεμπιπτόντως) που μας έφερε πίσω στη γκρίζα Αθήνα. Δεν βαριέσαι, καλά είναι κι εδώ...

* Οι παραπάνω φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τη Σάντυ και η τελευταία από την Εύη.

9 σχόλια:

Saq είπε...

Όντως έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για την ομορφιά αυτής της πόλης και είναι στόχος μου για μελλοντικό ταξίδι, άντε να δούμε! Η Ελλάδα πάντος με τα τοπία που διαθέτει θα μπορούσε να είχε πολλές τέτοιες πόλεις -και τουρισμό πιο πολύ βέβαια- αλλά μάλλον πολλά ζητάω, εδώ τα κάνουμε χειρότερα όχι καλύτερα.

mermyblue είπε...

σχεδόν ζηλεύω!
δεν τα έχω καταφέρει να πάω ακόμα!

λένε πως κ το Βrasov, ορεινή πόλη της Ρουμανίας που βρέθηκα πρόσφατα, μοιάζει με την Πράγα...
αν είναι έτσι, θα είναι τουλάχιστον ονειρική

καλή σαρακοστή!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Όμορφες φωτογραφίες!!!
Δεν έχω πάει, θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω ένα ταξίδι προς τα κει!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Η Πράγα είναι όντως παραμυθένια... Αγαπημένο μου στέκι το bar ''U Prince'' στην κεντρική πλατεία με live jazz μουσική και διάθεση ξεχωριστή! Το μαύρο θέατρο εκεί...ξεχωριστή εμπειρία!
Δε νομίζω, όμως, ότι είναι η ομορφότερη ευρωπαϊκή πόλη. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από το τί ψάχνει ο καθένας.
Καλησπέρα!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Newton:
Σoυ το συνιστώ ανεπιφύλακτα το ταξίδι! Όσο για την Ελλάδα, εδώ τα ποτάμια τα μπαζώνουμε...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ mermyblue:
Σου εύχομαι κάποια στιγμή να το καταφέρεις να επισκεφτείς την Πράγα! Και για τη Ρουμανία όμως έχω ακούσει πολύ καλά λόγια! Καλή σαρακοστή και σε σένα!

@ stavroulazerva:
Καλώς όρισες! Να τα λέμε!

@ Σ.Π.Ρ.:
Καλώς τον! Το bar που αναφέρεις δεν το ξέρω αλλά όπως το περιγράφεις λυπάμαι που δεν το επισκέφτηκα. Ίσως την επόμενη φορά. Όσο για την ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, έχεις δίκιο, είναι θέμα γούστου. Εγώ άλλωστε έχω επισκεφτεί ελάχιστες οπότε δεν μπορώ να έχω σφαιρική άποψη.

KitsosMitsos είπε...

Είναι όντως πανέμορφη και πάρα πολύ κοντά μας! Αξίζει!!!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Όντως υπέροχη η Πράγα! Είχα την τύχη να την επισκεφτώ τον περασμένο μήνα. Πάντα τέτοια όμορφα ταξίδια να κάνεις και να μπορείς να μοιράζεσαι τις όμορφες αναμνήσεις μαζί μας!

Καλό βράδυ!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ KitsosMitsos:
Προφανώς έχεις πάει κι εσύ! Πράγματι αξίζει! Καλό βράδυ!

@ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ:
Καλώς ήρθες! Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Να είσαι καλά και καλό βράδυ!

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες